Εναλλακτικές μέθοδοι ψύξης και θέρμανσης

Η συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα μας καθιστά ολοένα και πιο εφευρετικούς στο να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, και φυσικά η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη όσο αυξάνεται το κόστος ενέργειας και μειόνονται οι διαθέσιμοι πόροι…

Τα προηγούμενα χρόνια η ψευδαίσθηση της οικονομικής ευημερίας καθυστέρησε δυστυχώς την μελέτη συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού χαμηλού κόστους, παρά το γεγονός ότι σε πολές άλλες χώρες του κόσμου παρόμοια συστήματα αναπτύσσονται και εξελίσονται εδώ και πολλά χρόνια.

Σκοπός του άρθρου αυτού λοιπόν είναι η ξενάγησή μας στους εναλλακτικούς τρόπους ψύξης και θέρμανσης, γνωστές και ως «μέθοδοι φυσικού κλιματισμού» που αποτελούν πολύ καλές εναλλακτικές έναντι των κλασσικών συστημάτων, και προσφέρουν μεγάλη οικονομία, υψηλή ποιότητα ζωής ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικές προς την φύση και το περιβάλλον.

Τέτοιες εναλλακτικές μέθοδοι, είναι:

Α) Ο εξατμιστικός δροσισμός που βασίζεται στο φυσικό φαινόμενο της ψύξης με εξάτμιση.  Το πιο απλό και κατανοητό παράδειγμα δροσισμού με εξάτμιση είναι το κατάβρεγμα της αυλής με νερό.  Το νερό έρχεται σε επαφή με το θερμό περιβάλλον και δάπεδο, εξατμίζεται, με αποτέλεσμα η εξάτμιση του να ψύχει τον αέρα και να μας προσφέρει δροσιά.

Οι συσκευές δροσισμού με εξάτμιση λειτουργούν πολύ καλά σε περιβάλλοντα με χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

Ο εξατμιστικός δροσισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, από απλές συσκευές που διαθέτουν ανεμιστήρα ο οποίος κινεί τον αέρα του χώρου και τον αναγκάζει να περάσει μέσα από ένα βρεγμένο σφουγγάρι, να υγρανθεί και στην συνέχεια να ψυχθεί όταν η υγρασία που διαλύθηκε στον αέρα εξατμιστεί.

Εκτός από τις συσκευές αυτές, το φαινόμενο του εξατμιστικού δροσισμού μπορεί να αξιοποιηθεί και με εκατοντάδες άλλους τρόπους, όπως ανοικτά συντριβάνια μπροστά από τα ανοίγματα του κτιρίου, με διαβροχή και ψεκασμό των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου και με άλλους, ιδιαίτερα εφευρρετικούς τρόπους, τους οποίους είναι αδύνατο να περιγράψουμε όλους σε ένα μικρό άρθρο σαν αυτό.  Για όποιον ενδιαφέρεται, μια έρευνα στο google της φράσης “evaporative cooling” θα φέρει στο φως πάρα πολλές πληροφορίες για τον εξατμιστικό δροσισμό.

Υπεδάφια συστήματα αγωγών: στην προκειμένη περίπτωση, μονάδες μεταλλικών αγωγών εγκαθίσταντο κάτω από το κτίριο. Οι αγωγοί εκμεταλλεύονται τη χαμηλή θερμοκρασία του υπεδάφους και την ικανότητα του να απορροφάει τη θερμότητα, δροσίζοντας έτσι τον κορμό του κτιρίου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, θερμαίνοντας τους χώρους του κτιρίου. Αμφότερες στις περιπτώσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χάρη στην λειτουργία συσκευών διοχέτευσης του αέρα από τον εξωτερικό στους εσωτερικούς χώρους.

Β) Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων, που εφαρμόζεται με πάρα πολλούς τρόπους και αξιοποιεί φυσικά φαινόμενα για να ψύξει και να θερμάνει τους χώρους μας με πολύ χαμηλό κόστος.

Μεταξύ αυτών θα μπορούσε κανείς να αναφέρει:

Υπόσκαφα και ημί-υπόσκαφα κτίρια: βασισμένα πάνω στη φιλοσοφία της αειφόρου αρχιτεκτονικής, κτισμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.  Τα κτίρια αυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους να διατηρείται σχεδόν σταθερή στους 20οC μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τα έξοδα που απαιτούνται για την ψύξη και τη θέρμανση τους.  Τα κτίρια αυτά πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις περί ελαχιστοποίησης του οπτικού και περιβαλλοντικού ίχνους, φέρουν μόνο μια όψη και η στέγη τους είναι προσβάσιμη, συνήθως φυτεμένη με φυτά (φυτεμένο δώμα).  Εντάσσονται στην προοδευτική λογική της αρμονικής συνύπαρξης των κτιρίων με το φυσικό περιβάλλον.

Κτίρια με ιδιαίτερο σχεδιασμό και κατάλληλα ανοίγματα στο ανώτερο και κατώτερο μέρος τους, που αξιοποιούν την φυσική τάση του αέρα να κινείται από το χαμηλό άνοιγμα (μεγάλη πίεση) στο υψηλό (μικρότερη πίεση), προσφέροντας με τον τρόπο αυτόν ένα φυσικό ρεύμα αέρα που διατηρεί το κτίριο δροσερό το καλοκαίρι.

Κτίρια με ειδικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που αξιοποιούν την θερμοχωρητικότητα και την θερμοδιαπερατότητα των δομικών στοιχείων από τα οποία είναι κατασκευασμένα και αποθηκεύουν δωρεάν θερμότητα από τον ήλιο την ημέρα για να την αποδόσουν τις βραδυνές ώρες, ελαχιστοποιώντας (ή εκμηδενίζοντας) με τον τρόπο αυτόν τις θερμικές ανάγκες του κτιρίου.

Γ) Γεωθερμικός κλιματισμός,  ο οποίος χρησιμοποιεί την σταθερή σχετικά θερμοκρασία του εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να θερμάνει και να δροσίσει το κτίριο με σχεδόν μηδενικό κόστος. Ο γεωθερμικός κλιματισμός έχει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα να εγκατασταθεί σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και βιομηχανικές μονάδες.

Ο γεωθερμικός κλιματισμός σχεδιάζεται συνήθως με την μέθοδο της λεγόμενης αβαθούς γεωθερμίας, η οποία όπως είπαμε χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη στο έδαφος ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στην ουσία η μέθοδος χρησιμοποιεί το “δώρο” του ήλιου προς την γη, την δωρεάν ενέργεια που μας παρέχει ο ήλιος. Οι ακτίνες του ήλιου προσκρούουν στο έδαφος, αυτό τις αποθηκεύει και ο άνθρωπος έχει το προνόμιο να τις αξιοποιήσει για τη θέρμανση αλλά και την ψύξη των κτιρίων. Είναι μια οικολογική και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, διαθέσιμη όλους τους μήνες του χρόνου, συγκριτικά πιο οικονομική με τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας, και φιλική προς το περιβάλλον αφού δεν εκπέμπει ρύπους.

Πολλά θα μπορούσε κανείς να γράψει για τις μεθόδους αυτές, δεν είναι όμως όπως είπαμε αυτός ο σκοπός του άρθρου.

Με το άρθρο αυτό φιλοδοξούμε να δώσουμε το απαραίτητο ερέθισμα που θα σας οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα των παραπάνω μεθόδων, και γιατί όχι, στην εφαρμογή τους με οποιονδήποτε τρόπο στην καθημερινότητα σας, προσφέροντας σας άνεση χωρίς έξοδα.

perivallon21.gr