Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

Βάση του ορισμού από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ» αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου…

Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης (κοινώς: καπνιάς), από τα οποία και παίρνει το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.

Αιθαλομίχλη

Σε τι οφείλεται λοιπόν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης;

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια και λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, όλο και περισσότερα νοικοκυριά έχουν καταφύγει στην καύση ξυλείας και pellet, με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το φαινόμενο αυτό εμφανιζόταν κυρίως στην περιοχή της Αττικής, πλέον όμως εμφανίζεται και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας μας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλος κλπ.). Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των σωματιδίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα να έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, είναι στην ουσία μικροσκοπικά σωματίδια με φυσική και χημική σύσταση. Όσο μικρότερα είναι αυτά τα σωματίδια τόσο βαθύτερα μπορούν να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό μας σύστημα, τόσο δηλαδή πιο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας. Η καύση λοιπόν που πραγματοποιεί πολύς κόσμος στα τζάκια, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών μικρών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία μας, μόλις εισχωρήσουν στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία διατρέχουν όπως πάντα οι πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο αυτό; Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ απαγορεύεται αυστηρώς η καύση βαμμένων ή περασμένων με βερνίκι ξύλων, κομματιών από έπιπλα και πλαστικά, καθώς η εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι είναι τεράστια. Αναφέρει επίσης πως και η χρήση χημικών προσαναμμάτων επιβαρύνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος ενώ πρέπει να αποφεύγουμε και την αγορά ξυλείας η οποία έχει εμποτιστεί με χημικά, ώστε να ανάβει πιο εύκολα ή να κάνει τη καύση πιο αργή για εξοικονόμηση χρημάτων. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο καύσιμη ύλη που πληρεί τις προδιαγραφές, αλλά και αυτή με ένα μέτρο.

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που οφείλονται στην αιθαλομίχλη;

Τα βασικά συμπτώματα από την εισπνοή της είναι ο ερεθισμός του φάρυγγα (φαρυγγίτιδα), η ρινική καταρροή, η ξηροφθαλμία και το “τσούξιμο” στα μάτια, η βρογχίτιδα και ο ξηρός βήχας. Επίσης, η μεγάλη έκθεση σε αιθαλομίχλη μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει έντονο πόνο κατά την αναπνοή.

Καλό θα ήταν για να προλάβετε τέτοιου είδους προβλήματα να αποφεύγεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά μεγάλων και πυκνοκατοικημένων πόλεων (π.χ. περιοχές της Αττικής όπου το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι πολύ έντονο). Και αυτό γιατί κατά την άσκηση, η αναπνοή μας γίνεται πιο έντονη με αποτέλεσμα οι εισπνοές μας να είναι πιο «βαθιές» και να εισέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα μικροσωματιδίων στο αναπνευστικό σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής που διαθέτει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

 

perivallon21